Printervriendelijke versie

Current Size: 100%

Wie zijn wij?

Hoe het begon

Le Pays des châteaux, een vereniging van 65 gemeenten, is de opdrachtgever voor de werkzaamheden van de 400 km aan fietspaden, die tussen 1997 en 2002 zijn aangelegd. De gemeenten van de streek wilden op een moderne en innovatieve wijze een veilige kastelenroute aanleggen.

De investering van 3,7 miljoen euro, die gedaan is door het Pays des Châteaux, het Conseil Régional du Centre, en het Conseil Général du Loir-et-Cher is vandaag de dag een waar succes. Daar is sinds 2010 de fietsroute Loire à Vélo aan toegevoegd. Zo worden de verschillende gemeenten van het platteland van Sologne met elkaar verbonden en bieden daarmee en goede bereikbaarheid en verschillende toeristische mogelijkheden.

 

Een nieuw toeristisch idee

Met familie of vrienden fietsen in de bijzondere omgeving van de kastelen van de Loire…, een gemoedelijke route die tot leven komt op weg naar Blois | Chambord. Hier vindt u een bijzondere gelegenheid om de rijkdommen van het Franse erfgoed te ontdekken, maar ook de natuur van de Sologne waar u even tot rust kunt komen en de dagelijkse stress achter u kunt laten.

 

 

 400 km aan fietsplezier

 

Op slechts 1u30 van Parijs zijn de routes van  'Châteaux à Vélo' (Kastelen met de Fiets) een perfecte manier om te genieten van fietsen. Dankzij de 400 km aan aangegeven en veilige fietsroutes kunnen fietsliefhebbers heerlijk ontspannen. De fietsroute 'Châteaux à Vélo' doorkruist de prachtige groene landschappen van de Loire Vallei, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

 

De fietspaden zijn meer dan alleen maar een mogelijkheid om te fietsen; tijdens uw tocht kunt u genieten van prachtige en verrassende plekken: het betoverende Chambord, het prachtige Cheverny, het mysterieuze Sologne, en niet te vergeten Chaumont-sur-Loire, dat over de Loire uitkijkt.

 

De streek Blois | Chambord is ideaal voor gelegenheidsfietsers, fanaten, liefhebbers van citybikes, gezinnen die op zoek zijn naar ideeën voor een weekendje weg voor jong en oud….

 

Ieder kan op zijn eigen manier genieten van de Koningenvallei. Sommige fietsers gaan liever op pad met een viertalige fietskaart (Frans-Engels-Duits-Nederlands), die gratis verspreid wordt door de streek Blois | Chambord. Er is keuze uit 13 fietsroutes van 16 tot 43 km. Anderen gaan liever voor een 'kant-en-klare' oplossing, die aangeboden wordt door het reisbureau Loire Valley Travel.

 

De fietsroute 'Châteaux à Vélo' (Kastelen met de Fiets), ideaal voor het buitenleven en wat ontspanning in de natuur, sluit perfect aan bij het ambitieuze project 'Loire à Vélo' (de Loire op de Fiets), en komt dan ook uit bij één van de paden van deze route. De 800 km van de 'Loire à Vélo' route verbinden Sancerre met de Atlantische Kust.

 

 

Een bijzondere toeristische omgeving

 

Op de fiets kan men op eigen tempo de omgeving, het landschap, de dorpen en het erfgoed ontdekken.

Een van de sterke punten van de 'Châteaux à Vélo' fietsroute: een aangepast fietspad voor recreatief fietsen, om te kunnen genieten van een fietstocht langs de culturele en natuurlijke rijkdommen van de streek Blois | Chambord!

 

 

Van kastelen tot landhuizen…

 

Allemaal het zadel op! De fietstocht kan beginnen in de brede lanen van het Domaine de Chambord waar achter het bos het prachtige kasteel tevoorschijn komt. Vervolgens kunnen fietsers volop genieten van de rijkdommen van het platteland van Cheverny en het kasteel waar Kuifje te zien is tijdens de permanente tentoonstelling  'Les Secrets de Moulinsart' (de geheimen van Moulinsart). Het kasteel van Villesavin en het Museum van Bruidsschatten zijn ook zeker een bezoekje waard. Het kasteel van Beauregard is ideaal voor kunstliefhebbers met prachtige decors en houtwerk. Landhuizen en kastelen, ze staan allemaal langs de 13 routes van de streek Blois | Chambord, en bieden de gelegenheid om ook minder bekende kastelen te ontdekken, zoals het middeleeuwse kasteeel van Fougères sur Bièvre, de kastelen van Troussay, van Madon, van la Pigeonnière, van Frileuse en de 18 kastelen die het dorp Cellettes telt. In de Sologne zijn de kastelen voorzien van rode bakstenen, een echt kenmerk van de kastelen uit deze streek.

 

 

Speurtocht!

 

Om de streek, het landschap en de natuur te ontdekken, kunnen de kastelenroutes geheel of gedeeltelijk worden gevolgd: 'Saveurs et Senteurs' (geuren en smaken), 'Au royaume du cerf' (in het land van het hert), 'Fenêtre sur Loire' (kijk op de Loire), 'Ombres et lumières' (licht en schaduw)… zijn verschillende uitnodigingen om allerlei tussenstops te maken: kerkjes, washuizen, meren, gastronomie, etc. Op de paden van het mysterieuze Sologne, vol meren, riet, en heidevelden, kunnen fietsers genieten van het gekwaak van kikkers, het uitvliegen van wilde eenden, reigers en fazanten. En misschien komen ze onderweg wel een ree of een hert tegen. Vlakbij Fontaines en Bauzy kan er van de bekende aardbeien en asperges van de streek worden geproefd. Rondom het bos van Boulogne is weer een ander decor te zien: hier worden de smaakpapillen van bezoekers geprikkeld door de geur van appelbomen en kersenbomen.

Als eerbetoon aan de wijntradities van de streek worden bezoekers uitgenodigd om een tussenstop te maken bij een wijnboer, die graag de vluchtigheden van de Romorantin laat zien, de enige druivensoort van de 'Appellation d’Origine Contrôlée Cour-Cheverny'.

En dan zijn er nog de oevers van de Loire, die van zonsopgang tot zonsondergang een verrassend en kleurrijk landschap laten zien om bij weg te dromen, wanneer het water en de zandbanken zich met elkaar vermengen. Op het kruispunt van het water van de Loire en van zijn twee zijrivieren de Cosson en de Beuvron, ziet u zelfs misschien wel een bever voorbij komen!

 

 

 

Vrijheid en veiligheid

 

Veilige en aangegeven fietspaden zoals die van de streek Blois | Chambord zijn zeldzaam in Frankrijk. Deze paden bieden een nieuwe manier om het erfgoed te ontdekken en te fietsen op paden van uitstekende kwaliteit, van 7 tot 77 jaar.

 

Bijzondere aandacht voor de veiligheid

 

Dankzij de 105 km aan fietspaden die uitsluitend bestemd zijn voor fietsers, kan jong en oud genieten van ideale omstandigheden om veilig te fietsen.

Langs deze 105 km liggen spoorwegen die niet meer in gebruik zijn en die een andere bestemming hebben gekregen, een voormalige spoorbrug is omgebouwd en er zijn verschillende fietsbruggetjes over de waterstromen aangelegd.

Verder telt de route 'Châteaux à Vélo' (Kastelen met de Fiets) 62 km aan verharde paden van uitstekende kwaliteit en 320 km aan kleine, rustige weggetjes (minder dan 300 voertuigen per dag).

Als laatste zijn er verschillende kruispunten aangelegd op departementale wegen om een maximale veiligheid te bieden.

 

Duidelijke borden

 

Naast de toeristische fietskaart staan er langs de 400 km aan fietspaden duidelijke wegbewijzeringen.

Deze borden worden in elk dorp aangevuld met een bord 'Relais d’information service' (informatiebord), waar informatie te vinden is over het plaatselijke toeristische aanbod (erfgoed, geschiedenis, bezienswaardigheden, legendes, etc.).

 

Ongerepte landschappen

 

Het wegdek van de fietspaden is ook belangrijk. Daarom heeft het 'Pays des Châteaux' besloten om een speciaal verhard en verstevigend materiaal te gebruiken in plaats van asfalt, daar waar nodig in verband met het omliggende landschap. Dit beige gekleurde materiaal is net zo goed te berrijden als asfalt, maar past qua kleur beter in het landschap. Dankzij het korrelige aspect van deze fietspaden lijken ze wel op kleine steenweggetjes.

Dit materiaal verspreidt echter geen steentjes en vermindert zo het gevaar voor vallen en slippen.

 

Dit materiaal zorgt er bijvoorbeeld voor dat er in het park van het Landgoed van Chambord kan worden gefietst, zonder dat de pracht en kwaliteit van de omgeving worden aangetast.

Om deze reden heeft het 'Pays des Châteaux' dan ook gekozen om wegbewijzeringsborden te maken op houten palen, die de natuurlijke omgeving niet verstoren.

 

Ieder zijn eigen 'Châteaux à vélo' fietsroute!

 

Fietsers kunnen op hun eigen manier de kastelen met de fiets ontdekken.

 

 

In alle vrijheid met 'Accueil Vélo'

 

Het label 'Accueil Vélo' (voormalig 'Vélotel-Vélocamp-Vélogîte') omvat hotels, campings, gîtes en chambres d’hôtes die speciale diensten voor fietsers bieden. Dienstverleners die bij dit label zijn aangesloten, zorgen ervoor dat zij een veilig fietsenlokaal bieden, een parkeerplaats of garage voor voertuigen, een reparatiedienst, maar ook dat zij een oplossing voor fietsverhuur aanbieden en advies geven (toeristische informatie en weerbericht). Dienstverleners kunnen ook op aanvraag aangepaste picknickmanden klaarmaken.

Direct bij een aangesloten dienstverlener reserveren biedt u de garantie van een geslaagd verblijf. De fietstoerist kan vervolgens in alle vrijheid zijn fietsroute en bezoekjes uitstippelen .

 

Vind alle accommodaties aangesloten bij de labels 'Accueil Vélo' en 'Loire à Vélo' onder het kopje 'Uw verblijf organiseren'.

 

Met een gerust hart, dankzij de all-in reizen

 

Het reisbureau Rando Vélo/Loire Valley Travel, specialist in actieve vakanties, biedt kant-en-klare fietsreisideeën.

 

Tel: 0033 (0)2 54 78 62 52

www.randovelo.fr

 

Promotie, informatie en ontvangst

 

Het Bureau voor Toerisme van Blois | Chambord is verantwoordelijk voor het informeren over en promoten van het project 'Châteaux à Vélo'. Daarom zijn sommige pagina's van deze site ook gemaakt in de kleuren van de streek.

Aanvragen voor documentatie en informatie worden ook behandeld door de receptiedienst van het Bureau voor Toerisme van Blois | Chambord.

 

Praktische informatie